Op zoek naar inspiratie voor je balkon of dakterras? De afgelopen maanden zijn er een aantal mooie titels verschenen waar je vast wat aan hebt. Of je nu wil beginnen met tuinieren op je balkon, meer bloemen en planten wil neerzetten of tips zoekt voor je moestuin, met deze boeken kun je direct aan de slag.

De Urban Moestuin, Huw Richards

Wil je graag moestuinieren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of heb je al een moestuin, maar wil je het hele jaar door maximaal gebruik maken van de ruimte in je groentebed? Dan is De Urban Moestuin van Huw Richards het perfecte boek. Hoewel de naam van het boek doet vermoeden dat het om een kleine stadsmoestuin gaat, bespreekt Richards zijn moestuinbak van 3 x 1,2 meter. Ook als je, zoals ik, niet zoveel ruimte hebt, kun je handige tips uit het boek halen. Door middel van een jaarplanner laat hij zien hoe je je moestuin per maand in kunt delen om jaarrond eigen groenten te kunnen oogsten. Verder leer je hoe je zelf een moestuinbak kunt maken, wat je in het najaar nog kunt zaaien, welke groenten het goed doen in potten en met welke ziektes en plagen je rekening moet houden. Het boek is heel overzichtelijk ingedeeld, met duidelijke foto’s en handige (budget)tips.

Bestel dit boek

Pluktuin, Jennita Jansen

Door de kleurrijke boekomslag en prachtige illustraties van Agnes Loonstra trekt dit boek direct de aandacht. Toen ik zag dat Pluktuin gaat over de mooiste bloemen voor je balkon en dakterras was ik al helemáál blij. Het boek draait helemaal om het kweken van bloemen in potten en kistjes, met als uitgangspunt fruitkistjes van ongeveer veertig centimeter diep. Naast algemene tips over het maken van een bloembak, (voor)zaaien en het aantal zonuren krijg je zestien concrete voorbeelden om je fruitkistje zo handig mogelijk in te richten. Kies bijvoorbeeld voor een kist vol winterbloeiers, zonaanbidders of bijen- en vlinderbuddy’s. Wil je liever zelf kiezen welke bloemen je op je balkon of dakterras wil terugzien? Dan kun je in het handige overzicht met zon- en (half)schaduwbloemen precies zien wanneer je moet zaaien, hoe hoog de bloemen worden en van welke bloemen je na het plukken nogmaals kunt genieten in een droogboeket.

Bestel dit boek

Duurzaam tuinieren, Anne Wieggers

Naast tips om zo duurzaam mogelijk aan de slag te gaan is dit boek ook een compleet basisboek voor iedere tuinier. Duurzaam Tuinieren begint bij goede tuingrond en gaat vervolgens in op basistechnieken, een plan maken voor je tuin of balkon, belangrijke zaken bij het kiezen en kopen van planten en hoe je (gifvrij) van ongewenste bezoekers af kunt komen. Natuurlijk staat een duurzame insteek hierbij voorop: welke grond kun je beter niet kiezen, hoe kun je plasticvrij zaaien, wat zijn alternatieven voor gif en eindeloos veel meer tips. Het boek is lekker down-to-earth en maakt duurzaam tuinieren niet onnodig moeilijk: als je op je gezonde boerenverstand afgaat kom je al een heel eind. Daarbij geeft Wieggers aan dat de natuur en het bodemleven al zo ingenieus in elkaar zitten dat je niet met gif of mest aan de slag hoeft en dat duurzaam tuinieren vaak een kwestie is van de natuur zijn gang laten gaan. Daar profiteren wij zelf uiteindelijk ook van.

Bestel dit boek

Balkon – Groen, sfeervol en duurzaam, Lotte Coers

In het boek Balkon wil Lotte Coers, oud-stagiaire bij het bedrijf dat de Balkonbar heeft ontworpen, laten zien hoe je van je balkon een fijne en groene plek kunt maken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor vogels en insecten en om bij te dragen aan de trend van Greening the city. In het boek vind je informatie over de inrichting, ondergrond en geschikte planten voor op je balkon en handige kleurtips waarbij rekening wordt gehouden met het zonlicht. In het boek wordt echter veel breder aandacht besteed aan groen en duurzaam leven. Het behandelt ook onderwerpen als afval scheiden, composteren en duurzame bouwstoffen. Sommige onderwerpen zijn niet helemaal toegespitst op een leven op driehoog, zoals een interview met een stadsimker en de tip om egels in te zetten tegen slakken. Maar door Coers’ enthousiaste betoog over het belang van natuur in de stad, krijg je direct zin om aan de slag te gaan en van je balkon een gezellige en groene plek te maken.

Bestel dit boek

Bloemen uit de tuin, Silvia Dekker

Zin om de bloemetjes buiten te zetten? Silvia Dekker neemt je stap voor stap mee in de ontwikkeling van een tuin of balkon vol bloemen: van zaaien tot het schikken van een boeket uit eigen tuin. En of je nu bloementuin wil maken ter grootte van een stoeptegel, alleen potten tot je beschikking hebt of juist een hele lap grond wil omtoveren tot je eigen pluktuin, in dit boek vind je een duidelijk stappenplan en handige lijstjes met geschikte bloemen. De informatie wordt afgewisseld met prachtige foto’s van haar jaloersmakende tuin. Er zit één groot nadeel aan dit boek: je wil na het lezen direct een grotere tuin of groter balkon om nog meer mooie bloemen te zaaien.

Bestel dit boek

De boeken in dit artikel heb ik gekregen van de betreffende uitgevers. Meer weten over samenwerken met Plantleven? Neem contact met me op!
close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *