Droogte in je tuin: 5 tips die je direct kunt toepassen

De mussen vallen nog net niet van het dak, maar de planten in de tuin kreunen en knarsetanden. Droogte, en het ziet er nog niet naar uit dat het snel gaat regenen. Natuurlijk kun je nadenken over het plaatsen van een regenton of het aanpassen van je beplanting, maar wat kun je direct doen om je tuin te helpen tijdens droogte?

1. Zet potten in de schaduw

Planten in potten drogen sneller uit dan in de volle grond. Ik zet onze potplanten tijdens deze warme dagen daarom liever wat meer in de schaduw en plaats schalen onder bloempotten met gaten, zodat het water dat ik geef niet meteen wegloopt.

2. Wacht met grasmaaien

In tijden van droogte is het beter om gras niet te maaien, om verdamping te voorkomen en de wortels te beschermen tegen de zon. Wacht liever tot na de volgende regenbui voor een volgende maaibeurt. Wil je je gazon toch kortwieken, maai het gras dan niet te kort af en laat het maaisel liggen.

3. Sproei je gazon niet

De gele plek in het midden van ons gazon verspreid zich steeds verder naar de zijkanten. Tijd om de tuinslang tevoorschijn te halen voor een sproeibeurt, of… toch niet? Ouder gazon heeft als het goed is gezonde wortels en zal niet zomaar doodgaan tijdens een periode van droogte. Ook gazon dat geel en bruin wordt, kan zich na een regenbui goed herstellen. De tuinslang mag dus opgeborgen blijven.

4. Vang water op in huis

Mijn man heeft inmiddels al een kom naast onze keukenkraan gezet om water op te vangen als we fruit en groente wassen. Ook in de badkamer kun je water opvangen, bijvoorbeeld als je op het warme water wacht. Kookwater van groente, pasta of eieren kun je prima aan je planten geven en gebruik je biologisch afbreekbare zeep, dan kun je ook je douchewater hergebruiken. Wij gieten het opgevangen water in de regenton, zodat we het later kunnen gebruiken.

5. Geef efficiënt water

Wij geven altijd ‘s avonds water. De temperatuur is dan heel aangenaam voor een laatste rondje door de tuin, maar bovendien verdampt het gegeven water dan minder snel. Giet het water dicht bij de grond, zodat het niet op het blad blijft hangen. Je kunt ook een gootje graven rondom de stam van de plant, zodat het water niet wegstroomt. Je hoeft niet per se iedere dag je gieter ter hand te nemen. Sterker nog, je kunt je planten beter een flinke plens in een keer geven dan steeds een beetje. Het water verdampt dan minder snel en bovendien worden je planten gestimuleerd om dieper te wortelen, zodat ze voortaan beter bestand zijn tegen droogte.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close