10 tips om duurzame kamerplanten te kopen en verzorgen

Planten en duurzaamheid, die twee dingen horen toch bij elkaar? Maar helaas, niet al je groene vrienden zijn puur natuur. De kweek van kamerplanten is een ware industrie. Gelukkig kun jij je steentje bijdragen aan een groene wereld door je planten zo duurzaam mogelijk te kopen en verzorgen.

Koop duurzamere kamerplanten

Er zijn slechts drie echte biologische kwekers in Nederland, een sanseveria-kweker, een orchideeënkweker en een kweker van vetplanten. Koop je je kamerplanten bij Sprinklr, dan weet je dat deze soorten zoveel mogelijk van biologische kwekers komen. Andere soorten komen van kwekers die voorop lopen in biologische bestrijding.

Ruil of koop tweedehands planten

Een nog duurzamere optie is om helemaal geen nieuwe kamerplanten te kopen, maar op zoek te gaan naar tweedehands planten. Ruil bijvoorbeeld een van je planten in een plantenbieb of adopteer een exemplaar in het dichtstbijzijnde plantenasiel, te vinden via Stekjesroute. Op Facebook vind je ook diverse lokale plantengroepen, waar je planten kunt uitwisselen met je stadsgenoten.

Verdiep je in de juiste verzorging

Goed, je heb een duurzamere kamerplant op de kop weten te tikken. En nu? Als je je niet hebt verdiept in de juiste verzorging van jouw exemplaar, loop je kans dat je plant binnen de kortste keren in de GFT-container belandt. Raadpleeg eerst de app PlantNet als je niet zeker weet welke plant je in je bezit hebt. Verdiep je vervolgens in de juiste standplaats, licht- en waterbehoefte van je plant. Zie je een bruin blaadje? Geen paniek, dat betekent niet dat je plant direct doodgaat. Hou vol, je zult zien dat planten veel kunnen hebben. Meld je ook alvast aan voor de Plantplanner om je kamerplanten in topconditie te houden. Door je planten goed te verzorgen en niet te snel op te geven, hoef je geen nieuwe plant te kopen. Heel duurzaam!

Koop duurzame bloempotten

Ook voor bloempotten geldt dat je het liefst geen nieuwe potten aanschaft. Op Marktplaats en in kringloopwinkels vindt je tweedehands potten en met een beetje creativiteit verander je oude kopjes, pannen of zelfs schoenen en kinderspeelgoed ook in een geschikte bloempot. Wil je toch een nieuwe bloempot kopen, kijk dan eens bij duurzame merken als Elho, Ecopots of Rescued. Zij maken bloempotten van gerecycled materiaal.

Gebruik potgrond zonder turf

Sommige potgrond bestaat voor een groot gedeelte uit turf. Turf is gedroogd veen, een grondstof die veel langzamer groeit dan dat het afgegraven wordt. Bovendien houdt komt er bij het afgraven van veen veel CO2 vrij. Daarom is het beter om potgrond zonder turf te kopen. Biologische potgrond is niet per se turfvrij, alleen het Europese Ecolabel garandeert potgrond zonder turf. Op de website Turfvrij.nl vind je een overzicht van turfvrije potgrond en kwekers die werken zonder turf.

Geef regenwater aan je planten

Wist je dat regenwater goed is voor je kamerplanten? Regenwater bevat minder mineralen, zoals magnesium en kalk, dan kraanwater. Planten hebben deze mineralen wel nodig, maar in kleine hoeveelheden. Als je een balkon of tuin hebt, is het dus een slim idee om regenwater op te vangen in een regenton. Heb je daar geen plek voor? Zet dan een emmer of gieter buiten als er een flinke bui wordt voorspeld. Laat regenwater wel eerst op kamertemperatuur komen voordat je het aan je kamerplanten geeft.

Maak zelf plantenvoeding

In plaats van plantenvoeding kopen, kun je het ook zelf maken. Je kunt bijvoorbeeld je keukenafval verwerken tot voeding voor je kamerplanten door middel van bokashi. Ook bananenschillen kun je gebruiken om plantenvoeding te maken. Laat de schillen hiervoor 48 uur weken in water en haal ze er vervolgens uit. Vul het bananenwater aan met nog vier delen water en geef dit aan je planten.

Gebruik natuurlijke of biologische bestrijdingsmiddelen

Grijp als je beestjes ziet niet direct naar agressieve, chemische middelen. Er zijn namelijk ook natuurlijke of biologische manieren om ongedierte te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan aaltjes tegen rouwvliegjesroofmijten en roofwantsen tegen trips en lieveheersbeestjes tegen bladluis. Wil je meerdere insecten tegelijkertijd bestrijden, probeer dan Chrysop (gaasvliegjes). Ook kun je goedkope opties proberen, zoals beestjes dooddrukken met je vingers of bladeren afnemen met een doek.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close