Het is zomer! Tijd voor korte broeken, ijsjes, vakantie en… aandacht voor je kamerplanten. Hoewel je planten de lange, lichte en warme zomerdagen kunnen waarderen, hebben ze ook wat extra verzorging nodig. Met deze tips komen je kamerplanten vrolijk de zomer door.

1. Meer water geven

In de zomer is het belangrijk om voldoende te drinken en voor je kamerplanten is dat niet anders. Hoogstwaarschijnlijk moet je in de zomer dus meer en vaker water geven dan in koelere maanden. Hoeveel, dat hangt af van de standplaats, grootte en soort plant. Zelf voel ik altijd even een paar centimeter diep met mijn vinger in de potgrond om te voelen hoe droog of vochtig deze is. Het is verstandig om ‘s ochtends water te geven, omdat de potgrond dan nog niet is opgewarmd door de zon en je plant dan niet schrikt van een koude plens water over zijn voeten.

2. Zorgen voor minder fel licht

Sommige planten die in de winter prima voor het raam kunnen staan, krijgen in de zomer ineens bruine vlekken op hun blad. Dat kan een teken zijn van verbranding. Zet je planten daarom wat verder van het raam, of zorg voor indirect licht door het gordijn een stukje te sluiten. Zelfs taaie planten als Sanseveria’s kunnen verbranden als hun blad in de volle zon het raam raakt.

3. Oppas regelen voor je vakantie

Wat doe je met je kamerplanten tijdens je vakantie? Als je een week of korter weggaat, hoef je over het algemeen geen bijzondere maatregelen te nemen voor je kamerplanten. Ga je langer of valt je vakantie tijdens een hittegolf, dan is het handig om voorzorgsmaatregelen te treffen of een plantenoppas te regelen. Zet je planten bijvoorbeeld in groepen bij elkaar om de luchtvochtigheid te verhogen, zodat de potgrond minder snel opdroogt. Of maak of koop een druppelsysteem, die gedoseerd water afgeeft aan je planten. Geef je planten geen voeding voordat je op vakantie gaat, want in de periode daarna verbruiken ze meer water.

4. Planten buiten zetten

Zomer, tijd om de bloemetjes buiten te zetten. Letterlijk, want ook sommige kamerplanten kunnen in de zomer naar buiten. Alocasia-, Dracaena- of varensoorten, de gatenplant, cactussen en vetplanten kunnen harder groeien door de hogere lichtintensiteit en bovendien kunnen de meeste planten ook een regenbui waarderen. Over het algemeen kunnen ze naar buiten als de temperatuur ‘s nachts niet onder de 15 graden komt. Laat je planten rustig wennen door ze eerst op een bewolkte dag een uurtje buiten te zetten en bouw dit vervolgens op. Zet je planten niet in de volle zon, anders kan hun blad verbranden.

5. Controleren op beestjes

In de zomer is ongedierte over het algemeen actiever dan in de wintermaanden en bovendien komen ze gemakkelijk je huis binnen door openstaande ramen en deuren. Controleer je planten dus regelmatig op beestjes, zoals bladluis, rouwvliegjes en trips. Je kunt je planten ook regelmatig sproeien, om beestjes te voorkomen. Onder andere spint en trips houden niet van hoge luchtvochtigheid.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten