De lidcactus is niet zomaar een cactus. Niet alleen bloeit hij met prachtige bloemen, hij stelt ook iets andere eisen aan zijn verzorging dan de meeste andere cactussoorten. Van nature komt deze plant namelijk niet uit de woestijn, maar uit het Braziliaanse regenwoud. Geef je je lidcactus niet de verzorging die hij wenst, dan kan het zijn dat de blaadjes slap en rimpelig worden, hun kleur verliezen en uiteindelijk zelfs afvallen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Onze lidcactus had het een tijdlang niet zo naar zijn zin. Hij bleef wel in leven, maar zag continu wat bleekjes en slap. Zonde, want in vol ornaat is de lidcactus een prachtige plant.

Lidcactus hangt slap

Als de scheuten van je lidcactus lang genoeg worden, gaat de plant vanzelf hangen. In principe is dat dus niet erg. Maar zijn de bladeren zacht, in plaats van stevig? Dan is er misschien meer aan de hand. Een lidcatus groeit van nature in het regenwoud en moet dus niet helemaal droog staan. Maar als de bladeren slap en rimpelig worden, heb je waarschijnlijk toch te veel water gegeven. Geef je een tijdje minder water, maar worden de bladeren niet stevig? Haal de plant dan uit de aarde om de wortels te controleren op rot en haal met een scherp en schoon mes de rotte delen weg.

Lidcactus verliest blad

Af en toe kan je lidcactus een oude stengel verliezen, een natuurlijk proces. Als ook jonge bladeren afbreken, is er meer aan de hand. Waarschijnlijk heb je je plant dan te veel water gegeven. Geef ook nu een tijdlang minder water en controleer je lidcactus op wortelrot.

Lidcactus wordt licht of geel van kleur

Een gezonde, stevige lidcactus heeft een appelgroene of donkergroene kleur. Worden de bladeren licht of geel, dan kan het zijn dat je cactus te licht staat. In tegenstelling tot de meeste cactussoorten houdt een lidcactus namelijk niet van direct zonlicht. Zet hem dus op een lichte plek, maar uit de felle zon. Onze lidcactus werd voor het raam op het westen slap en geel van kleur. Een plek voor het raam op het oosten of noorden is geschikter. Krijgt je plant nog zijn groene kleur niet terug, geef je lidcactus dan wat voeding, controleer op wortelrot en zet hem eventueel in nieuwe potgrond.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten