Luchtzuiverende planten: must-have of gebakken lucht?

Luchtzuiverende planten, het internet staat er vol mee. Want frisse longen, wie wil dat nou niet? Veel van deze artikelen verwijzen naar een dertig jaar oud onderzoek van NASA. Maar wat zeggen recente onderzoeken? Kan de ventilatie in huis plaatsmaken voor potten vol groen of zijn luchtzuiverende planten onzin?

Laatst kreeg ik de vraag: “Welke plant is er geschikt voor de slaapkamer? Kan ik niet beter een luchtzuiverende plant naast mijn bed zetten?” Het idee dat kamerplanten de luchtkwaliteit in huis verbeteren is wijdverbreid. Vaak wordt er verwezen naar een onderzoek van de NASA uit 1989, de Clean Air Study.

NASA Clean Air Study

In 1989 deed de NASA onderzoek naar de rol die planten kunnen spelen bij het verwijderen van vluchtige, organische stoffen binnenshuis. Voor de studie werd gekozen voor drie van zulke stoffen: formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen. Tijdens het onderzoek werden planten in afgesloten, kleine ruimtes geplaatst. De conclusie van dit onderzoek was dat planten een grote rol kunnen spelen bij het verwijderen van organische chemicaliën uit de lucht.

Frisse lucht in huis?

Eigenlijk zijn alle planten luchtzuiverend. Met hun huidmondjes kunnen ze specifieke stoffen opnemen, zoals benzeen en formaldehyde, dat onder andere voorkomt in meubels, spaanplaat en lijm. Planten met een groot bladoppervlakte zijn daarbij in het voordeel, zoals de lepelplant en Ficus lyrata. Maar recenter onderzoek stelt dat je de labresultaten van luchtzuiverende planten niet een op een kunt kopiëren naar een situatie binnenshuis. In een artikel in het Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology (2019) stellen onderzoekers dat planten inderdaad kleine hoeveelheden schadelijke stoffen uit de lucht kunnen halen in kleine, afgesloten kamers, maar zou je voor een merkbaar effect in huis minimaal honderd planten per vierkante meter nodig hebben.

Nog veel onduidelijk

Ook onderzoek van de Universiteit Wageningen (2017) stelt dat planten vluchtige organische stoffen (VOS) kunnen opnemen, maar dat wetenschappelijke literatuur niet zonder meer een plant aanwijst die daar beter in is dan andere. Volgens dit onderzoek is het lastig om de daadwerkelijke opname van vluchtige organische stoffen door middel van experimenten te bepalen. Ook is er nog weinig bekend over of planten ook op lange termijn de lucht blijven zuiveren. Ten slotte is het moeilijk om goed te onderbouwen hoeveel lucht de planten daadwerkelijk kunnen zuiveren en hoe dat precies zit in verschillende gebouwen. In een huiskamer is dit bijvoorbeeld lastig te meten door variabelen als ventilatie, de hoogte van je plafond of de leeftijd van je huis. Er is, kortom, nog veel onduidelijk.

Veelbelovend

Maar… wat niet is, kan nog komen. Er zijn inmiddels wel onderzoeken gaande naar het verschil tussen lab- en praktijksituaties. Die eerste studies laten veelbelovende resultaten zien, maar er is nog meer onderzoek nodig. Ook wordt er onderzocht of genetisch gemodificeerde planten beter in staat zijn om lucht te zuiveren.

Conclusie

Planten zijn in staat om bepaalde giftige stoffen uit de lucht te zuiveren, maar er is nog weinig onderzoek dat aantoont of deze laboratorium-onderzoeken ook van toepassing zijn in de praktijk. Het is dus nog niet duidelijk of jouw kamerplanten daadwerkelijk bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in je huis. Planten die het label ‘luchtzuiverend’ dragen kunnen zelfs duurder zijn dan dezelfde plant waarbij dit staaltje marketing niet is toegepast. Vooralsnog kun je dus beter gewoon even een raampje openzetten. Maar wat inmiddels wel is bewezen, is dat planten goed zijn voor je psychologische gezondheid en voor een fijne sfeer. Reden genoeg om alsnog snel je favoriete plant aan te schaffen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close