Planten verpotten, hoe en wanneer doe je dat?

De een vind het leuk, de ander vreselijk: planten verpotten. Ik vind het een heel rustgevend klusje om te doen en het is een goed moment om te kijken of je plant nog gelukkig is. Maar waarom, wanneer en hoe doe je dat eigenlijk, verpotten?

Voor mij voelt planten verpotten als een grote ontdekkingstocht en mijn planten wisselen daarom regelmatig van pot . Lekker met je handen in de aarde wroeten, leren hoe de wortels van een plant groeien en alvast onder de grond spieken of er nieuwe scheuten aankomen die boven de grond nog niet zichtbaar zijn.

Wanneer moet je een plant verpotten?

De stelregel is dat je planten ongeveer om de drie jaar in een grotere pot moet zetten. Snelle groeiers en jonge planten kun je al eerder ompotten, bijvoorbeeld omdat ze uit hun pot groeien. Je kunt planten ook in dezelfde pot terugzetten, als je niet wil dat een plant groter groeit. Je ververst dan alleen de potgrond en snoeit eventueel wat van de wortels weg. Planten verpot je het beste in het voorjaar, als de ze weer gaan groeien en vol energie zitten, maar dat betekent niet dat ze de rest van het jaar niet mogen verhuizen. Ik verpot het hele jaar rond en levert nooit problemen op. Let er in de winter alleen een beetje extra op dat je de wortels niet beschadigt.

Waarom verpotten?

Net zoals jij af en toe nieuwe kleding hebt of uit je huis kunt groeien, geldt dit ook voor planten. Door te verpotten geef je wortels meer ruimte, zodat een plant groter kan worden. Als de wortels onderuit de plastic binnenkant komen, in rondjes gaan groeien of bijna alle aarde hebben verteerd is het zeker tijd voor een nieuwe pot. Ook is het goed om eens in de zoveel tijd de potgrond te verversen. Hier zit nieuwe voeding in voor je plant en het helpt tegen uitdroging. Als de grond steeds sneller droog wordt of als je plant stopt met groeien, mag je ook verpotten.

Welke pot kies je?

Kies een pot die ongeveer 20% groter is dan de vorige pot. Als je een plant in een te grote pot overzet, zakt het water naar onderen en kunnen de wortels er niet bij. Gebruik, waar mogelijk, ook een plastic binnenpot. Hierdoor kun je je plant gemakkelijker in de gaten houden en overtollig water kan wegstromen. Heb je geen passende binnenpotten, knip er dan gerust één op maat.

Stappenplan: hoe moet je een plant verpotten?

  1. Haal de plant uit de plastic binnenpot. Lukt dat niet direct, kneed de plastic pot dan een beetje tot de plant loslaat. Als de wortels helemaal door de drainagegaten zijn gegroeid, kan het zijn dat je de pot kapot moet knippen.
  2. Als je de plant uit de pot hebt gehaald, maak je de wortels voorzichtig van elkaar los. Het is niet erg als je er een paar scheurt. Haal eventueel wat aarde (ongeveer tweederde) tussen de wortels weg.
  3. Pak je nieuwe bloempot met een nieuwe plastic binnenpot. Als je bloempot onderin een drainagegat heeft, is een binnenpot niet nodig. Heb je geen binnenpotten, leg dan een laag hydrokorrels onderin de pot.
  4. Doe wat aarde onderin de nieuwe bloempot, zodat de onderkant van de plant tot ongeveer een centimeter onder de rand van de plastic pot komt. Zo gutst straks niet alles over de rand als je water gaat geven.
  5. Zet de plant in de pot en vul deze op met aarde rondom. Hiervoor haal ik altijd de plastic pot uit de sierpot, anders valt alle potgrond ertussen. Druk de aarde een klein beetje aan zodat de plant rechtop blijft staan, maar onthoud: hoe luchtiger de potgrond hoe beter.
  6. Je kunt de binnenpot nu in de sierpot zetten en de plant een beetje water geven.
  7. Ten slotte is dit het uitgelezen moment om je plant wat extra verzorging te geven, bijvoorbeeld door dode bladeren te verwijderen of het stof van de plant te sproeien.

Tips voor verpotten

  • Gebruik een stuk karton of een vuilniszak als ondergrond, zodat je gemorste aarde gemakkelijk terug in de zak kunt stoppen.
  • Heb je een diepe pot? Doe dan wat van de oude potgrond onderin en vul de pot vervolgens met nieuwe potgrond.
  • Breekt er tijdens het verpotten een stuk van je plant? Veel stekken kun je op water zetten en zo laten uitgroeien tot een nieuw plantje.
  • Sommige planten, zoals Sanseveria, Monstera, Strelitzia en ZZ-plant hebben niet zo snel een grotere pot nodig. Hoewel ze het lang uithouden in een krappe pot, moeten uiteindelijk natuurlijk ook voldoende ruimte hebben om te groeien.
  • Gebruik je terracotta potten? Zet deze voordat je gaat verpotten in een bak met water, zodat het droge, poreuze aardewerk zich kan volzuigen. Zo onttrekken de potten later geen water aan je plant.

Is verpotten moeilijk?

Zelf ben ik vrij gemakkelijk met mijn planten. Ik verpot wanneer ik wil, zet alles in gewone potgrond en gebruik zelden hydrokorrels. Daarmee wil ik niet zeggen dat dit geen nut heeft, maar maak het je vooral niet te moeilijk. Het overgrote deel van alle kamerplanten kan veel aan en zal geen last hebben van een verhuizing. Soms zal je plant na het verpotten een beetje slap gaan hangen, maar vaak herstellen ze daar ook gewoon weer van. Houd je planten na het verpotten dus wat meer in de gaten, maar maak je vooral niet teveel zorgen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close