Recept: chutney met onrijpe (groene) tomaten

Onrijpe tomaten aan het einde van het seizoen, planten vol groene tomaten die geveld dreigen te worden door aardappelziekte… daar gaat je oogst. Of toch niet? Met dit recept maak je een kruidige chutney van je groene, onrijpe tomaten.

Tijdens een natte zomer begonnen mijn tomatenplanten een voor een bruine plekken te vertonen. Na wat speurwerk was het overduidelijk, mijn tomaten waren ten prooi gevallen aan aardappelziekte (Phytopthora). De meeste adviezen waren radicaal: alle planten eruit en de komende paar jaar niet meer terugzetten op dezelfde plek.

Recept met onrijpe tomaten

Al mijn zorgvuldig opgekweekte tomaten in de groenbak kieperen, dat kon ik bijna niet over mijn hart verkrijgen. Gelukkig kwam ik bij Diana’s mooie moestuin een recept tegen voor chutney met onrijpe, groene tomaten. Onrijpe tomaten zijn wat zuurder van smaak, daarom voegde ik rozijnen toe voor een zoetere chutney.

Recept: chutney van groene tomaten

Gang: Moestuin, Recepten
Hoeveelheid

6

kleine potjes
Cooking time

2

uurs 

30

minuten
Wachttijd

1

minute

Ingrediënten

  • 450 gram appels

  • 2 kilo groene tomaten

  • 450 gram uien

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 eetlepel zout

  • 6 dl azijn

  • 3 handjes rozijnen

  • 450 gram suiker

  • 1 tl kerriepoeder

  • 1 tl komijnpoeder

  • Takje verse tijm, rozemarijn en peterselie

Bereiding

  • Snipper de uien en snijd de tomaten en geschilde appels in blokjes. Doe ze samen met de knoflook, het zout en de helft van de azijn in een pan en breng aan de kook.
  • Laat een uur pruttelen op laag vuur en roer regelmatig door. Als de chutney dik geworden is, voeg je de kruiden, de rest van de azijn en suiker toe. Laat nogmaals 1,5 uur zachtjes koken en blijf regelmatig roeren.
  • In de tussentijd maak je zes potten schoon, bijvoorbeeld door ze met kokend water te vullen.
  • Als de chutney dik geworden is, vul je de potten en sluit je ze direct af. Vervolgens zet je de potten we op een koele, donkere plek. Na ongeveer een maand heb je heerlijke, zoete chutney.

Tips

  • Lekker op een cracker of bij vlees.
  • Je kunt onrijpe tomaten ook binnenshuis rijp laten worden. Als je ze naast een rijpe banaan of appel legt, versnel je het proces.

Zijn onrijpe tomaten giftig?

Onrijpe tomaten bevatten de stof tomatine, die in grote hoeveelheden giftig is. Ook zit in tomaten een beperkte hoeveelheid solanine. Deze stoffen hebben een bittere smaak en geven een branderig gevoel in je mond. Het Voedingscentrum adviseert daarom om alleen rijpe tomaten te eten. Van een enkele onrijpe tomaat zul je niet ziek worden, maar eet deze chutney dus met mate.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close