Mijn liefde voor kamerplanten stekken begon ooit in een plantenwinkel in Utrecht. De verkoopster weigerde om mij nog een Epipremnum aureum (ook wel Scindapsus aureus genoemd) te verkopen, omdat deze kamerplant zo makkelijk te stekken is. Dus ging ik thuis aan de slag met het stekken in water en wat bleek: het kan bijna niet misgaan. De Epipremnum is de ultieme stekplant voor beginners.

Zo gemakkelijk als deze plant stekken is, zo ingewikkeld is zijn naam. De officiële benaming is Epipremnum, wat zoveel betekent als op (epi) stam (premnum). Die naam verwijst naar het klimmende karakter van de plant, maar in veel huiskamers zul je hem als hangplant tegenkomen. Om het nog ingewikkelder te maken is de Epipremnum nogal eens van naam veranderd en is hij ook bekend onder de naam Scindapsus.

In het kort

Een Epipremnum stekken is niet moeilijk. Simpel gezegd knip of snij je een stuk van de moederplant en zet deze in het water, zodat het stekje wortels kan krijgen. Er kan niet veel misgaan. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten.

Hoe moet je een Epipremnum stekken?

Knip met een scherpe snoeischaar of scherp mes ongeveer tien tot twintig centimeter van de plant af. Je kunt gerust meerdere scheuten nemen, zodat je stekje direct wat groter is. Ik probeer altijd vlak achter een blad af te knippen, anders houdt de moederplant allemaal takken over met een kaal uiteinde.

De wortels komen niet uit het afgeknipte uiteinde, maar uit de luchtwortels. Soms zijn deze al wat groter, maar vaak is het niet meer dan een klein zwart bolletje op de stengel. Zorg dat deze goed onder water staan en dat het blad het wateroppervlak niet raakt.

En nu?

Zet je stekjes weg op een lichte, warme plek en vul regelmatig het water bij. Na ongeveer drie weken heeft de plant wortels van twee tot drie centimeter en kun je hem in de aarde zetten. C’est ça!

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *