April doet wat hij wil: dat zagen we dit jaar. Na een paar warme lentedagen waren het gazon en de border bedekt onder een sneeuwdeken en de tulpen en net ontluikende bloesems hadden witte mutsjes op. Voor de ongeduldige tuinier was dit een herinnering: ga niet te vroeg van start. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je in april wel in de tuin kunt doen. Wij hebben in ieder geval al een behoorlijke to-dolijst. Hopelijk kun jij hier ook tips en inspiratie uit halen.

Vaste planten snoeien

Wij zijn in maart begonnen met het weghalen van oude scheuten bij de vaste planten die in de zomer en herfst bloeien. Nog niet alles is weg, dus in april gaan we daarmee verder. Het snoeiafval laat ik soms een tijdje liggen. Vogels zijn druk bezig met hun nesten en ik zie ze regelmatig iets meenemen uit de tuin. Ook de lavendel kan nu worden gesnoeid. Na de bloei hebben we al wat bijgeknipt, maar nu snoeien we de plant terug tot net boven de jonge scheuten. Het is belangrijk dat je de plant niet tot op het hout terugsnoeit, want dan loopt hij niet meer uit.

Heesters snoeien

In april of mei, na de bloei, kun je voorjaarsbloeiende heesters snoeien. Snoei alleen de soorten met bloemknoppen over de hele tak, zoals Forsythia en rode Ribes (Ribes sanguineum). Onze Sneeuwbal (Viburnum tinus) is nog klein, maar als het nodig is snoeien we deze plant na de bloei ook een beetje in vorm. Onze wintergroene heesters hebben we in maart niet gesnoeid, dus als het nodig is krijgen de Glansmispel (Photinia fraseri) en Kardinaalsmuts (Euonymus fortunei) een kleine knipbeurt. Het snoeien van de Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) slaan we een jaartje over, die is nog mooi in vorm.

Moestuin

In de schuur zijn inmiddels uitlopers verschenen aan de aardappelen die ik in maart op een lichte plek heb gelegd. Begin april kunnen deze pootaardappelen de grond in. Binnen begint de vensterbank steeds voller te raken met zaailingen voor de moestuin. In april kunnen we de ui en prei uitplanten in de volle grond. De tomaten, komkommers en paprika’s krijgen eerst nog een grotere pot, want die moeten tot mei wachten voordat ze naar buiten mogen. Wel kunnen deze groenten in april overdag al af en toe naar buiten, zodat ze kunnen afharden. Ze wennen daarmee aan de temperatuur buiten en dat levert sterkere planten op. Op de plek van de tomaten groeit nu nog radijs. Deze moeten nog een aantal weken groeien voordat we kunnen oogsten. Ten slotte ga ik deze maand wortels, bieten en schorseneren rechtstreeks zaaien in de volle grond.

Gazon

In maart hebben we het gazon voor het eerst gemaaid en bemest. Vanaf nu kunnen we het gras eens in de twee weken maaien, als de temperatuur rond de 10 graden schommelt en er geen kans is op nachtvorst.

Pluktuin

Dit jaar wil ik graag meer bloemen in onze tuin en in april kan ik echt los: ik ga drie soorten zonnebloemen, Cosmea (Cosmos bipinnatus), Strobloem (Helichrysum bracteatum), Fijn akkerscherm (Ammi visnaga) en een zadenmix voor vlinders en bijen zaaien in de volle grond. In maart heb ik al Korenbloem (Centaurea cyanus), Komkommerkruid (Borago officinalis), Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) en Goudsbloem (Calendula officinalis) gezaaid, maar als er nog ergens een plekje vrij is wil ik nog meer zaaien. Zo hebben we straks maandenlang (eetbare) bloemen in de tuin.

Voorjaarsbollen

De meeste tulpen, narcissen en hyacinten staan hier nog vol in bloei, dus voorlopig hoeven we daar alleen maar van te genieten. Als de bollen straks zijn uitgebloeid, kunnen we de bloemen verwijderen. Het blad halen we niet weg, omdat de bol hieruit zijn energie haalt voor volgend jaar. Gecultiveerde bloembollen kun je het beste na de bloei uit de grond halen en in het najaar weer planten. Botanisch tulpen, sneeuwklokjes, krokussen en narcissen kun je prima in de grond laten zitten.

Aanplanten

Deze maand gaan we lege plekken in de border verder opvullen. Ik hou erg van eetbare planten in de tuin, dus wil ik Daslook (Allium ursinum) planten op wat schaduwplekken. Ook vaste planten die in de zomer en herfst bloeien, kun je nu planten. De planten hebben dan de hele zomer de tijd zich te ontwikkelen. Onze tuin mist vooral groenblijvende planten en planten die sierwaarde hebben in de winter, zoals Ezelsoor (Stachys byzantina), Alsem (Artemisia) en Hemelsleutel (Sedum spectabile), Lampepoetser (Liatris spicata) en Leverkruid (Eupatorium maculatum).

Overig

  • Als je vroeg in het jaar begint met onkruid wieden, hebben de planten geen kans om zich uit te zaaien. Op sommige plekken kun je wat staan, want hoewel het voor jou misschien ongewenste planten zijn, zijn ze voor de biodiversiteit juist nuttig. En wist je dat je veel ‘onkruid’ ook kunt eten? Van paardenbloemen uit onze tuin maakte ik vorig jaar bijvoorbeeld paardenbloemenjam.
  • Je kunt een regenton installeren of een insectenhotel ophangen.
close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Tuinieren