Tuinieren in juli: dit ga ik doen in de tuin

Juli is een drukke maand in de tuin. Er kan volop geoogst en geplukt worden, zowel in de moes- als de pluktuin. Maar onthoud: hoe lang je to-do-lijst ook is, vergeet vooral niet te genieten van alle kleur en al het leven in je tuin.

Moestuin

Aan het begin van deze maand heb ik alvast de knoflook geoogst, omdat het loof helemaal bruin was geworden. Je mag knoflook trouwens al oogsten als een aantal van de onderste bladeren bruin wordt, maar er nog groen blad te zien is. Na de oogst laat je de knoflookbollen eerst drogen, het liefst in de wind en in de zon. Daarna bewaar je ze op een droge, koele plek bij een temperatuur van 5-10 graden.

Het is tijd om de aardappelen te rooien. Op verschillende plekken begint het loof al af te sterven, het teken dat er geoogst kan worden. Ik heb ook al eerder aardappelen uit de grond gehaald, omdat ze moesten wijken voor onze tuinkas. Eerder oogsten is geen probleem, je aardappelen zijn dan alleen iets kleiner. Zorg trouwens wel dat je alle aardappelen uit de grond haalt, anders heb je volgend jaar overal spontane aardappelplanten. Dat zeg ik uit ervaring.

In juni heb ik de eerste uitlopers bij de aardbeien verwijderd. Deze kosten de planten namelijk energie, en ik wil dat ze die steken in het produceren van aardbeien. Later in het seizoen zal ik een aantal van de sterkste uitlopers laten staan of in een potje zetten, zodat deze stekken uitgroeien tot nieuwe aardbeienplanten voor volgend seizoen. In augustus plant ik ze uit op hun nieuwe plek.

Pluktuin

Ik heb al verschillende boeketjes bloemen uit de tuin kunnen plukken, onder andere met goudsbloemen, nagelkruid, lavendel, duifkruid en akelei. Van verschillende bloemen en kruiden kun je ook droogboeketten maken. Uitgebloeide bloemen kun je verwijderen, zodat de plant zijn energie steekt in het aanmaken van nieuwe bloemen en nieuw blad. Wil je liever zaden oogsten, dan laat je de bloemen natuurlijk zitten.

Juli is de maand waarin je tweejarigen kunt zaaien, zoals akelei of prikneus (Luchnis coronaria). Als je nu zaait, houdt je plant voor de winter een mooi rozet over. Volgend jaar zullen je tweejarigen bloeien.

Border

Gaten in de border kun je opvullen met eenjarigen of bollen van zomerbloeiers. Ook kun je hier en daar al wat opruimen in de border of wat vaste planten snoeien. In de tweede helft van de zomer is het nog warm en planten hebben genoeg snoeikracht om te herstellen. Knap je border bijvoorbeeld op voordat je op vakantie gaat: als je terugkomt is de boel dan weer mooi groen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close