Tuinieren in juni: dit gaan wij doen

Juni, wat een heerlijke maand in de tuin! Er is al volop groei en bloei te zien, maar er staat ook nog veel moois te wachten. Hieronder vind je onze tuinkalender voor juni. Wie weet geeft onze lijst ook inspiratie voor leuke klussen in jouw tuin.

Bloemen plukken

De tuin staat hier al volop in bloei. Dit jaar probeer ik weer verschillende nieuwe recepten uit met eetbare bloemen, zoals bloemenkoekjes en sinaasappel-cheesecake met goudsbloemen. Mijn vader gaf mij een zelfgemaakte bloemenpers cadeau, dus deze maand ga ik ook druk aan de slag met bloemen drogen.

Moestuin

Zodra de eerste vruchten verschijnen in ons aardbeienbed, leggen we stro rondom de planten om de aardbeien te beschermen tegen vocht en rot. Ook krijgen de planten dan speciale aardbeienmest, met meer kalium voor stevige vruchten. Uitlopers aan aardbeienplanten verwijderen we in het begin, zodat de plant zijn energie steekt in het aanmaken van vruchten. Later deze maand zijn de eerste aardbeien misschien al rijp, net als de aalbessen. Hopelijk hebben we dan tijd om zelf jam te maken.

Onze tomatenplanten zijn nog niet zo groot, maar in de ‘oksels’ tussen de hoofd- en zijstengels zien we al scheuten verschijnen. Het verwijderen van deze overbodige scheuten heet ‘dieven’ en is heel simpel, meestal kun je ze met een snelle beweging afbreken zonder de plant al te veel te beschadigen.

Bollen en knollen

Zitten er nog uitgebloeide bloembollen in de grond of in potten? Als het loof is afgestorven, graaf je bollen van gecultiveerde soorten, zoals tulpen en hyacinten, op. Deze kun je in het najaar weer uitplanten. Meerjarige bollen, zoals boshyacinten, hoef je niet op te graven. Als je wil dat verwilderingsbollen zich uitzaaien, zoals narcissen, krokussen, kivietsbloemen, sneeuwklokjes en blauwe druifjes, knip je de bloemen en het loof niet weg.

Als je dahlia’s hebt geplant kun je deze toppen, zodat ze meer stengels en daardoor meer bloemen kunnen produceren.

Vaste planten

Ook vaste planten, zoals ooievaarsbek (Geranium), salie (Salvia), vlambloem (Phlox), vrouwenmantel (Alchemilla mollis), zonnehoed (Echinacea), Rudbeckia, asters en hemelsleutel (Sedum) knippen we begin juni een stuk terug. Door deze planten te ‘toppen’ maken ze nieuwe zijscheuten aan en krijg je meer bloemen.

Kruiden

Verse kruiden kun je direct gebruiken, maar je kunt ze ook plukken om te drogen. Wij hebben dit jaar veel bieslook in de tuin. De bloemen van bieslook laten we staan en gebruiken we bijvoorbeeld in bloemenboter of als garnering op een boterham met kaas. Wil je ook de stengels eten, verwijder dan een aantal bloemen. De bloei gaat namelijk ten koste van de smaak.

Gazon

Misschien heb je in mei je gazon niet gemaaid, in het kader van #maaimeiniet. In juni kun je je gazon maaien, maar maai niet te kort. Dan verbrandt het sneller tijdens dagen met felle zon.

Taxus snoeien

Taxus kun je het best twee keer per jaar snoeien, om een volle haag te krijgen en houden. De eerste keer bijvoorbeeld in juni, en aan het begin van het najaar nogmaals. Wist je trouwens dat je met je taxussnoeisel kunt helpen in de strijd tegen kanker? Taxusnaalden bevatten een belangrijke grondstof voor chemotherapie. Je kunt je snoeiafval laten ophalen door Stichting Taxus Taxi.

Naast taxus kun je in juni ook andere hagen en voorjaarsbloeiende heesters snoeien.

Overig

  • We hebben nog steeds kale plekken in onze border, waar spontaan planten opkomen. Sommige, zoals komkommerkruid en look-zonder-look laten we bewust staan, maar andere hebben we liever niet in de tuin en halen we weg.
  • Tijdens deze maand, als de dagen lang zijn, is het ook belangrijk dat je tuin voldoende water krijgt. Wij legen natuurlijk eerst onze regenton, voordat we kraanwater gebruiken. Meestal geven we ‘s ochtends of ‘s avonds water, zodat het niet direct verdampt. Geef liever niet steeds kleine beetjes, een grote hoeveelheid water in een keer helpt planten namelijk om dieper te wortelen.
  • Ik kan het me nog herinneren van vroeger, met het hele gezin de tuinmeubelen schuren en beitsen. Juni is daar een prima maand voor.
  • Door meer hoogte in je tuin te creëren, voelt je tuin ruimer aan. Wij maakten een pergola van kastanjepalen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close