Tuinieren in maart: dit ga ik doen

De eerste warme zonnestralen vallen op je huid, het gras lijkt ineens een paar centimeter hoger en krokussen en narcissen doorstaan dapper de koude nachten. Mijn handen beginnen langzaam te jeuken, want het voorjaar is in aantocht. Maar wat kun je in maart eigenlijk al doen in de tuin? En waar kun je beter nog even mee wachten? Dit is onze tuinkalender voor maart.

Vaste planten snoeien

In maart is het tijd om vaste planten te snoeien, die in de zomer of herfst bloeien (na 21 juni). Hoewel mijn handen jeuken bij de eerste zonnestralen, is het slim om te wachten tot een moment dat het niet gaat vriezen. Het afgestorven materiaal beschermt de plant namelijk tegen vorst. In het voorjaar kun je de planten tot net boven de grond afknippen, bijvoorbeeld net voordat ze opnieuw beginnen uit te lopen of als je de eerste tekenen van leven boven de grond ziet komen. Door de winterresten weg te snoeien kan al het zonlicht bij het nieuwe blad komen.

Vaste planten die wij in maart gaan snoeien zijn IJzerhard (Verbena bonariensis), Salie (Salvia nemorosa), Lampepoetsersgras (Pennisetum), Lavendel (Lavandula angustifolia), Duifkruid (Scabiosa columbaria), Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en Herfstaster.

Heesters snoeien

De wintergroene heesters, zoals Glansmispel (Photinia fraseri) en Kardinaalsmuts (Euonymus fortunei) snoeien we vanaf eind maart, maar alleen als ze teveel uitlopen. De Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is bijna uitgebloeid, dus het is ook tijd om deze struik te snoeien. Als je de winterjasmijn later snoeit, knip je de bloemknoppen voor het volgende seizoen af. In maart snoeien we alle dode en uitgebloeide takken weg, maar we laten de jonge takken zitten. De winterjasmijn bloeit namelijk volgend seizoen op deze takken.

Moestuin

Het werk aan de moestuin gaat beginnen! In de vensterbank staan de eerste kweekbakken al klaar, zodat de zaailingen een goede start kunnen maken. Tomaten, munt, bleekselderij, komkommer, ui, prei en paprika gaan we binnen voorzaaien. Buiten kunnen we in maart wortel en radijs zaaien, en ook nog een ronde veldsla.

De aardappelen hebben de winter doorgebracht op een donkere, koele plek. In maart halen we de uitlopers eraf en leggen de aardappelen in eierdozen op een zo licht mogelijke, koele plek (tussen de 5-12 graden). De aardappelen maken nu nieuwe uitlopers, zodat ze alvast goede start hebben als we ze eind maart gaan poten.

Als er voldoende nieuw blad is verschenen bij de aardbeien, halen we het oude, bruine blad weg. Eventueel brengen we een compostlaag aan onder de planten.

Gazon

Als de temperatuur rond de 10 graden ligt en er geen nachtvorst voorspeld wordt, kun je op een droge dag in maart je gras maaien. Vervolgens is eens in de twee weken voldoende. Het is belangrijk om niet meer dan een derde van de lengte weg te halen, om te voorkomen dat er in een keer teveel voedingsstoffen verdwijnen. De eerste keer kun je de messen van de grasmaaier bijvoorbeeld afstellen op 5 of 6 centimeter.

Er groeit aardig wat mos in ons gazon. In maart kunnen we kalk of as strooien om de grond minder zuur te maken. Mos houdt juist van zure grond.

Pluktuin

Dit jaar wil ik graag meer eetbare bloemen in de tuin. Ik heb daarom bij Zaden uit Zalk een zadenmix besteld van Korenbloem (Centaurea cyanus), Komkommerkruid (Borago officinalis) en Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris). Van vorig jaar had ik nog zaden van Goudsbloem (Calendula officinalis) liggen. Al deze zaden kunnen vanaf maart rechtstreeks gezaaid worden.

Binnen ga ik ook wat bloemen voorzaaien. Wildemanskruid (Pulsatilla vulgaris) heeft een kiemtemperatuur van 20°C en moet daarom in potten binnenshuis voorgezaaid worden.

Zomerbollen en -knollen planten

Dahlia’s zijn weer helemaal terug. Ook ik ben aangestoken door dahlialiefhebbers op Instagram, zoals Angelo Dorny. Dit seizoen ga ik dus voor het eerst knollen van deze zomerbloeiers planten. Je kunt de knollen al vanaf februari in huis voorplanten in potten. Voordeel hiervan is dat de plant minder kwetsbaar is voor slakken, als hij half mei naar buiten mag. Naast dahlia’s kun je in maart ook gladiolen, fresia’s, begonia’s, (Turkse) lelies en ranonkel planten.

Aanplanten

Zo richting het eind van de winter is duidelijk waar er kale plekken vallen in onze border. Onze tuin kan bovendien nog wel wat winterbloeiers gebruiken. Daarom hebben we een aantal vroege bloeiers besteld voor volgend seizoen en bodembedekkers om onkruid tegen te gaan. De volgende planten gaan in maart bij ons de grond in: Nieskruid (Helleborus orientalis), Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera macrophylla), Viltige hoornbloem (Cerastium tomentosum) en Wilde kaardebol (Dipsacus fullonum).

Overig

  • Vaste planten die na mei bloeien, kun je nu ‘scheuren’. Graaf de planten uit, deel de wortelkluit in stukken en plant deze op de gewenste plek. Dit is een gemakkelijke manier om je vaste planten te vermeerderen.
  • Je kunt nog steeds een nestkast ophangen. Onze nestkastjes hangen vanaf het najaar en zijn al meerdere keren geïnspecteerd door nieuwsgierige koolmezen en mussen.
  • In maart kun je bessenstruiken stekken. Steek hiervoor een jonge twijg van dertig centimeter voor 1/3 deel in de grond. In de loop van de zomer groeit hieruit een kleine bessenstruik. In november, als de struik zijn blad is verloren, kun je hem naar zijn definitieve plek verhuizen. Rode, witte, roze en zwarte bessen kun je zo gemakkelijk vermeerderen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close