Mei, de maand van de magische grens: IJsheiligen. Halverwege deze maand is de kans op nachtvorst nagenoeg voorbij. Dat betekent dat vorstgevoelige planten, zoals zaailingen van tomaten en dahlia’s, naar buiten kunnen. Maar er is in mei nog veel meer te doen in de tuin. Ik zet een aantal tuinklusjes voor je op een rij.
Moestuin
Deze week kon ik voor het eerst eten uit onze moestuin. De radijs, die ik in maart heb gezaaid, was klaar om geoogst te worden. Van de overgebleven radijs ga ik radijschips maken. Op de lege plek die nu is ontstaan, kan ik de tomatenplanten neerzetten. Ook de komkommmerplanten gaan hier naar buiten. Aan het begin van de maand heb ik de zaailingen van de prei en uien uitgeplant en nog snel wat wortel en bietjes gezaaid.
Heesters snoeien
Als je in april je voorjaarsbloeiende heesters, zoals forsythia en bruidsbloem, nog niet hebt gesnoeid, dan kun je dat nu nog doen.
Gazon – Maai Mei Niet
Doe eens gek, en maai je gazon deze maand niet. In Engeland en België worden tuineigenaren al jarenlang opgeroepen om hun gazon in maand met rust te laten, en in 2021 is dit ook overgewaaid naar Nederland. Het resultaat is een rijke variatie aan bloemen: een feestmaal voor bijen en vlinders. Het resultaat kun je delen onder de hashtag #maaimeiniet.
Zomerbloeiers zaaien of planten
IJsheiligen is ook het startschot voor het planten van eenjarige zomerbloeiers, zoals geraniums, lobelia’s, salvia’s en afrikaantjes. Wist je trouwens dat afrikaantjes heel nuttig zijn in de moestuin? Ze scheiden een stof af waar aaltjes, mieren en de witte tomatenvlieg niet van houden. Afrikaantjes kun je daarom heel goed naast aardappelen, aardbeien, bietjes en tomaten planten: toevallig staan die dit jaar alle vier in onze moestuin. Extra leuk is dat de bloemen van afrikaantjes zelf ook eetbaar zijn.
Uitgebloeide bloembollen verwijderen
Of je je uitgebloeide bloembollen moet verwijderen, hangt af van het soort bol. Je hebt namelijk eenjarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Eenjarige bollen, zoals tulpen en hyacinten, kun je het beste opgraven en in het najaar weer uitplanten. Alle andere bollen kun je laten zitten. Knip wel de uitgebloeide bloemen weg en laat het loof zitten tot het is afgestorven: hieruit haalt de bol zijn energie voor volgend jaar.
Zomerbollen en -knollen planten (+ dahlia’s toppen)
Vanaf IJsheiligen kun je bollen en knollen van zomerbloeiers planten, zoals dahlia, begonia, gladiool, Crocosmia en lelie. Ik heb mijn dahlia’s al in potten gepland en in de schuur laten ‘voortrekken’ in maart, dat betekent dat ik ze in mei kan toppen. Toppen houdt in dat je de bladeren in de top verwijdert, waardoor de planten meer gaan vertakken. Hierdoor zullen je dahlia’s in de zomer meer bloemen produceren.