Witte strepen op je blad? Dit is het werk van een bladmineerder

Eigenlijk ziet het er wel kunstig uit, die witte strepen in het blad van je planten. Maar kan het kwaad? En welk beestje heeft dit natuurlijke kunstwerk op zijn geweten? De vlekken en langwerpige sporen zijn het werk van de bladmineerder, en richten gelukkig niet veel schade aan aan je plant.

Na bladluis en rouwvliegjes is ook plaag nummer drie gesignaleerd: witte, langwerpige vlekken op het blad van mijn zonnebloemplant. De sporen op het blad hebben wat weg van een enorm gangenstelsel en dat blijkt ook zo te zijn. Het zijn namelijk de mijnen van een bladmineerder of mineervlieg.

Mijnwerkers

Sommige vliegen, vlinders, bladwespen en snuitkevers leggen eitjes tussen de boven- en onderkant van een blad. De larven die hieruit voortkomen worden bladmineerders genoemd. Als de eitjes uitkomen beginnen de larven gangen te graven. Ze eten hierbij het bladmoes, waardoor de fotosynthesecapaciteit van het blad vermindert.

Als je de mijnen van dichtbij bekijkt, kun je de groei van de larve volgen. De gangen beginnen smal, maar worden breder naarmate de kleine mijnwerker in omvang toeneemt. De meeste bladmineerders hebben geen poten, dus moeten ze zich kronkelend door het blad verplaatsen. Andere soorten maken rechte lijnen, ronde vlekken of andere grafische patronen. De echte kenner kan aan het patroon op de bladeren het soort bladmineerder onderscheiden.

Soorten

Alle soorten bladmineerders leren kennen is een flinke uitdaging. Alleen al in Nederland zijn er achthonderd soorten en in Europa zelfs duizenden. Mineerders leven bijna allemaal specifiek op één soort plant. Wil je graag weten welke bladmineerder in jouw planten huist, dan kun je dat opzoeken op deze Nederlandstalige website over bladmineerders.

Bestrijden

Bladmineerders veroorzaken over het algemeen weinig merkbare schade. Je kunt het bevolkte blad verwijderen, maar dit is vaak schadelijker voor de plant dan het beestje zelf. De plant heeft zijn blad namelijk nodig om licht op te vangen en zo te kunnen groeien.

Wil je de mineerders toch bestrijden, kies dan voor natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp of roofwantsen. Je kunt deze online kopen. Ik geniet voorlopig zonder ingrijpen van dit gratis museum voor abstracte kunst op mijn balkon.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close