Zwanger en tuinieren? 5 dingen om op te letten

Zwanger en tuinieren, gaat dat samen? Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, las ik op internet dat je zwangerschap een mooi excuus is om tuinieren aan anderen over te laten. Maar… wat nou als tuinieren een van je grootste hobby’s is? Kun je er gewoon mee doorgaan als je zwanger bent? Gelukkig wel! Met een paar aanpassingen en hier en daar wat meer opletten kun je gewoon blijven tuinieren.

Hoewel mijn buik en bekken richting het eind van mijn zwangerschap wat begonnen te protesteren, kon ik zelfs tot de dag van de bevalling in de tuin blijven werken. Onkruid wieden deed ik zittend op de grond en grote taken in etappes, zodat ik tussendoor even kon uitrusten. Wel waren er een aantal punten waar ik extra op heb gelet:

1. Toxoplasmose

Toxoplasmosa gondii is een parasiet die kan voorkomen in de uitwerpselen van katten. Als er katten in jouw buurt wonen, kan de parasiet ook in je tuin of zandbak terechtkomen. De parasiet veroorzaakt toxoplasmose, wat kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij je kind. Het RIVM en Voedingscentrum adviseren daarom om altijd handschoenen te dragen bij het werken in de tuin en achteraf je handen te wassen. Zelf gebruikte ik ook altijd een nagelborsteltje.

2. Bestrijdingsmiddelen

Ook als je niet zwanger bent moet je oppassen met bestrijdingsmiddelen, maar tijdens je zwangerschap of als je zwanger wil worden is het nog belangrijker om de risico’s te beperken. Een aantal bestrijdingsmiddelen (niet allemaal) kunnen schadelijk zijn voor je vruchtbaarheid of ongeboren kind, of gevaar opleveren tijdens het geven van borstvoeding. Natuurlijk is het het meest veilig (en goed voor het milieu) om alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Lukt dit niet, zorg dan dat je je handen goed wast met water en zeep en beschermingsmiddelen draagt. Het RIVM geeft nog meer adviezen over werken met bestrijdingsmiddelen tijdens je zwangerschap.

3. Zon

Door hormonen reageren bepaalde gedeelten van je gezicht sterker op de zon als je zwanger bent. Hierdoor kan een ‘zwangerschapsmasker‘ ontstaan: een verkleuring in je gezicht die langere tijd blijft, maar na de zwangerschap meestal vanzelf weer verdwijnt. Smeer je voor het tuinieren daarom in met zonnebrand, draag eventueel een hoed of pet en ga niet te lang in de zon.

4. Zwaar werk

Doe niet te zwaar werk. Mijn man heeft de hele tuin omgespit, toen we van ons gazon een border wilden maken en ik heb me gericht op de indeling van de border. Probeer de taken die je doet in de tuin ook te variëren, om je lichaam pauzes te geven.

5. Let op je houding

Een handige app die ik tijdens mijn zwangerschap heb gebruikt is Rost Moves Mamas. Hierin staan verschillende tips (mét foto’s) over je houding als je zwanger wil tuinieren. Plaats bijvoorbeeld je benen ver uit elkaar als je iets pakt of tilt. Als je je knieën tegen elkaar houdt, kan dit namelijk pijn in je rug of bekken veroorzaken. Buig ook je heupen en knieën als je iets tilt en breng het voorwerp eerst naar je buik, voordat je je benen weer strekt.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close