Ook op een balkon kun je tuinieren: mijn 9 tips

Na dertien jaar balkontuinieren is het zo ver: ik krijg een tuin! Maar ook je plekje op driehoog kun je inrichten tot groene oase. Daarom heb ik hier mijn favoriete ideeën verzameld waarmee je een heerlijke balkontuin kunt creëren. Van vogelparadijs tot een moestuin in potten en bakken: er is veel meer mogelijk dan je denkt, zelfs op een klein balkon.

Waarom zou je al die moeite doen, denk je misschien. Maar juist in de stad kun jij het verschil maken en jouw stukje beton omtoveren tot een stukje natuur vol leven. Want niet alleen jij wordt vrolijk van planten en groen, je zult ook merken dat insecten en vogels je balkon binnen de kortste keren weten te vinden. Bovendien draagt een groen balkon ook bij aan het afkoelen van de stad. Een win-win-win-situatie dus.

1. Leg vloertegels op je balkon

Een van de beste ideeën voor ons balkon vind ik de houten vloertegels die we hebben gelegd. Voorheen was onze balkonvloer een kaal stuk beton en eigenlijk had ik een andere ondergrond nooit gemist, maar het resultaat van de kliktegels (van IKEA) vind ik nog mooier dan verwacht. Ze geven zoveel sfeer! Bovendien is het heel gemakkelijk om een houten vlonder op je balkon neer te leggen.

2. Maak een plantenbak

Ook op een balkon kun je groots denken. Waarom zou je alleen maar balkontuinieren in kleine potten en bakken als je ook een grote plantenbak kunt neerzetten? Daarmee creëer je in een klap veel meer ruimte voor je planten of kun je zelfs een kleine moestuin beginnen op je balkon. Natuurlijk kun je een kant-en-klare bak kopen, maar om de ruimte op je balkon optimaal te benutten kun je ook zelf een plantenbak op maat maken.

3. Zet langbloeiende, vaste planten op je balkon

Al die bloeiende eenjarigen in de supermarkt of in het tuincentrum zien er enorm vrolijk uit, maar wat gebeurt er als ze zijn uitgebloeid? Juist, je kijkt de rest van het jaar tegen bruine plantenresten aan of ze belanden direct ze in de prullenbak. Daarom besloot ik om meer langbloeiende, vaste planten op mijn balkon neer te zetten. Twee van mijn favorieten zijn salie en klokjesbloem, die beiden soms wel twee of drie keer per jaar bloeien.

4. Maak je balkon aantrekkelijk voor vogels

Niet alleen jij geniet van een groen balkon, maar ook insecten en vogels. Met een paar simpele tips heb je binnen de kortste keren meer vogels op je balkon. Denk dan bijvoorbeeld aan voer en water, hang in het najaar een nestkast op en maak je vooral niet druk om rommelige hoekjes. Vogels vinden dit juist fijn, omdat ze beschutting vinden tussen alle rommel en het groen. Zorg ten slotte voor verschillende inheemse planten en kies voor planten die zaden of bessen dragen.

5. Begin een moestuin

Een moestuin beginnen op je balkon is leuk en daarnaast ook gemakkelijk. In lage potten en bakken kweek je bijvoorbeeld radijs en kruiden, en voor dieper wortelende groenten kun je in een handomdraai een houten moestuinbak maken van een fruitkistje. Op zowel mijn balkon op het oosten als op het westen groeiden cherrytomaten en knoflook, maar probeer vooral uit wat bij jou werkt. Veel groenten zijn verkrijgbaar in struik- of dwergformaat en je kunt zelfs een klein fruitboompje of een bessenstruik neerzetten op je balkon.

6. Ga verticaal tuinieren

Heb je een klein balkon, dan is verticaal tuinieren een uitkomst. En het is niet alleen praktisch, je wordt ook nog eens helemaal omringd door groen. Als je de hoogte in wil, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een pallet of bloembakken aan je regenpijp. Op ons balkon groeien een druif, Toscaanse jasmijn en clematis langs een trellis (plantenklimrek). Bovendien gebruiken we deze hangringen in verschillende formaten om nog meer potten op te hangen.

7. Maak een bloembollen-lasagne

Heb je niet zoveel ruimte om bloembollen te planten, werk dan eens met de lasagne-methode. Dit houdt in dat je verschillende soorten bloembollen boven elkaar plaatst, met steeds ongeveer vijf centimeter grond ertussen. Je begint met de laatbloeiers, zoals tulpen of kivietsbloem, daar bovenop plant je bijvoorbeeld narcissen en je eindigt met de vroegbloeiers, zoals sneeuwklokjes. Je plant de bollen in het najaar en om niet de hele winter naar een lege bloempot te kijken kun je winterviolen bovenop de bollen planten. Deze zijn uitgebloeid zodra de sneeuwklokjes verschijnen.

8. Lok meer insecten

Hierboven schreef ik al over een vogelvriendelijk balkon, maar vogels zijn niet de enige dieren die jouw groene balkon weten te vinden. Met inheemse planten en veel kruiden zul je ook merken dat er direct meer leven op je balkon komt in de vorm van verschillende soorten insecten. En hoewel je van lieveheersbeestjes misschien gelukkiger wordt dan van bladluizen, is het fantastisch om te zien dat jouw groene balkon direct een levendig stukje natuur wordt door de juiste planten te kiezen.

9. Shop the look

Heb je inspiratie en nieuwe ideeën opgedaan? Hieronder vind je een aantal van mijn favoriete artikelen die je als basis kunt gebruiken voor een gezellig en groen balkon.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

  1. Leuk! Wie zegt inderdaad dat je voor tuinieren een tuin nodig hebt? Ook op een balkon of in een balkon serre kun je je uitleven als het aankomt op kruiden en plantjes kweken.

    Groetjes,
    Anne

    1. Marita Author says:

      Hoi Anne, klopt! Op internet (Pinterest) staan zulke inspirerende voorbeelden van een balkontuin of dakterras.

  2. Bedankt voor de goede tips over tuinieren op een balkon. Afgelopen herfst ben ik verhuisd naar een appartement met een balkon en ik ben nog zoekende hoe ik een tuintje kan maken. Tip 3 is een goede tip, je wil niet te snel uitgekeken zijn op je planten. Ik zal mij eens verder verdiepen in Salie en de klokjesbloem. Misschien hebben ze bij het tuincentrum ook nog een paar tips.

    1. Marita Author says:

      Zelf vond ik moestuinieren op het balkon ook leuk! Tomaten deden het prima op een het balkon. Ons balkon was overdekt, waardoor we ook geen last hadden van de regen. Wij hadden op ons balkon ook maagdenpalm, als hangplant (in de tuin kruipt hij). Die is groenblijvend en bloeit met paarse bloemetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close