De Dracaena marginata is een van mijn oudste kamerplanten. Ik kreeg hem toen ik op kamers ging en sindsdien heeft hij dapper volgehouden. Ik vond het daarom best spannend om de snoeischaar erin te zetten en hem te stekken. Inmiddels is het een aantal maanden geleden dat ik de stekjes op water heb gezet en gelukkig zijn er stevige wortels verschenen. Je kunt de Dracaena marginata stekken op water.

Mijn Dracaena marginata (drakenbloedboom) is in de afgelopen jaren flink gegroeid, met als gevolg dat er drie lange, kale stengels zijn ontstaan. Ik had ergens gelezen dat de moederplant op twee plekken uitloopt op het moment dat je hem snoeit, dus in de hoop op een vollere plant heb ik een van de stengels een kopje kleiner gemaakt.

Dracaena stekken

Je kunt een Dracaena stekken door de stam af te knippen met een scherpe snoeischaar. Zorg dat je altijd werkt met schoon materiaal, zodat je geen ziektes van de ene naar de andere plant overbrengt. Je kunt zowel de kop als de kale stengel stekken door ze in water te zetten. De stam moet dan wel rond de twintig centimeter zijn. Uit de kopstek en stengel zullen nieuwe wortels groeien en de bij de moederplant en stam verschijnen twee uitlopers aan de zijkant van het snijvlak. Verwijder van de kopstek de onderste bladeren, zodat de verdeling tussen stam en blad ongeveer gelijk is. Zet de stek daarna diep onder water, want over de gehele lengte van de stam kunnen wortels groeien.

Wanneer stekken

Ik maak het hele jaar door stekken, maar de meeste kans op succes heb je in het voorjaar. De plant zit dan vol energie. Ik heb mijn drakenbloedboom halverwege april gekortwiekt en een paar maanden later hebben de stekken een stevig wortelstelsel. De moederplant is na een half jaar nog niet opnieuw uitgelopen, daarvoor zal ik meer geduld moeten hebben.

Tip bij het stekken

Let goed op dat je de kale stam rechtop in het water zet, en niet ondersteboven. De wortels groeien namelijk alleen uit de onderkant.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten