Mijn Ficus benjamina heeft de neiging om af en toe behoorlijk in het wilde weg te groeien, dus eens in de zoveel tijd geef geef ik hem een kleine knipbeurt. Met de afgeknipte takjes is een Ficus benjamina gemakkelijk te vermeerderen, maar je hebt er wel wat geduld voor nodig.

Hoe stek je Ficus benjamina?

Het stekken van Ficus benjamina is aardig rechttoe-rechtaan. Kort gezegd kun je een willekeurig takje snoeien en deze op water zetten. Ik zou wel kiezen voor een tak met enig formaat, want er gaat behoorlijk wat tijd overheen voordat je een plant hebt opgekweekt uit een stek. Het maakt niet uit op welke plek je de stek afknipt, de wortels zullen gewoon uit het afgeknipte uiteinde van de tak groeien. Nieuwe blaadjes verschijnen voornamelijk aan de bovenkant van de stek, maar soms ook aan de verhoutte stengel.

Op water of in aarde?

Je kunt een Ficus benjamina zowel op water als in aarde stekken. Hou er bij stekken in de aarde rekening mee dat je de grond steeds vochtig houdt. Je kunt de stekjes ook in een kweekkas zetten, daar is de luchtvochtigheid gemakkelijker op peil te houden en heb je minder omkijken naar je stekjes. Eventueel kun je het uiteinde van de stekken in stekpoeder dopen, om infecties te voorkomen.

Hoelang duurt het?

Het stekken van Ficus benjamina vraagt om wat geduld. Het kan best zijn dat je de eerste twee weken helemaal niets ziet gebeuren, maar gelukkig vragen stekken van de Ficus benjamina niet veel aandacht. Wacht dus rustig nog een paar weken af tot je wortels ziet verschijnen. Als de wortels drie tot vijf centimeter zijn, kun je de stek in de aarde zetten.

Tips

  • Trek handschoenen aan als je een Ficus snoeit, want in de wond verschijnt direct een druppel giftig melksap. Dit sap kan flink irriteren zodra het in aanraking komt met je huid.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Stekken