Hoe en waarom gebruik je hydrokorrels?

Hydrokorrels of kleikorrels, je hebt er vast wel eens van gehoord. Een waarschijnlijk weet je ook wel dat je die onderin een bloempot moet leggen. Maar wanneer doe je dit wel en niet, waarom gebruik je hydrokorrels en hoe moet je hydrokorrels precies gebruiken?

Waarom gebruik je hydrokorrels?

Hydrokorrels gebruik je voor een betere afwatering voor je planten en zijn eigenlijk het drainagesysteem van je bloempot. Vaak zijn het ronde, gebakken kleikorrels met een poreus oppervlak. Omdat kleikorrels het water opnemen, zorgen ze voor een gelijkmatige verdeling van het water over de onderkant van de pot. Ze helpen hiermee om wortelrot te voorkomen. Je kunt je potgrond ook afdekken met een laagje hydrokorrels. Dit zorgt ervoor dat de potgrond minder snel uitdroogt en je minder vaak water hoeft te geven.

Als je je plant al in een plastic binnenpot hebt staan, zijn hydrokorrels niet per se nodig. Ook in sierpotten met een gat onderin hoef je deze niet toe te voegen, omdat het overtollige water zo weg kan lopen.

Hoe gebruik je hydrokorrels?

Voordat je de kleikorrels in de pot legt, kun je ze eerst even wassen om het stof en gruis te verwijderen. Hoeveel hydrokorrels je nodig hebt, hangt af van de grootte van de pot. Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer een kwart van de pot vult met korrels en de rest met potgrond.

Hydrokorrels hergebruiken

Je kunt hydrokorrels zo vaak hergebruiken als je wil, want ze hebben geen beperkte houdbaarheid. Weggooien is dus niet nodig. Je kunt ze wel even wassen voor hergebruik. Zijn je hydrokorrels wit geworden? Geen paniek, dit zijn mineralen en ze vormen geen gevaar voor je plant. Nog een tip: als je het onhandig vindt om alle kleikorrels tussen de potgrond uit te plukken, kun je de korrels ook in een panty of fijnmazig netje onderin de pot stoppen, of er een stuk worteldoek tussen leggen.

Hydrokorrels kopen

Hydrokorrels zijn algemeen te verkrijgen, dus ze zijn in ieder tuincentrum te verkrijgen en je kunt ze zelfs online kopen bij Bol.com.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

  1. Hi Marita,

    Ik heb een vraag over het hergebruik van hydrokorrels.
    Mijn alocasia had helaas (veel) wortelrot. Onder in de pot had ik veel, en tussen de potgrond her en der al hydrokorrels gebruikt. Ik gaf blijkbaar nog steeds te veel water, waardoor wortelrot ontstond. Nu ik de natte aarde wil vervangen, vraag ik me af of ik de hydrokorrels kan hergebruiken of verspreiden die door de wortelrot bacteriën naar de nieuwe potgrond?
    Alvast dank voor je advies.
    Groet, Annegret

    1. Marita Author says:

      Hallo Annegret, wat jammer van je alocasia! Je hydrokorrels kun je gewoon hergebruiken, ik spoel ze van tevoren vaak wel even af met water.

  2. Je geeft aan dat je ook een laagje anti worteldoek kan doen. Maar is het geen probleem dat de wortels niet meer bij de hydrokorrels kunnen waar het water is opgeslagen?

    Ik wil in een grote bolvormige glazenpot vleesetendeplanten zetten en die houden van vochtige grond.
    Ik wil daarom permanent daar regenwater op de bodem hebben in de hydrolaag. Alleen ik zat ermee dat de specifieke aarde ervoor beter erop kan liggen wellicht. Dus met je tip om er een laagje worteldoek tussen te doen zodat het water schoner blijft. Zou dat nog steeds wel handig zijn?

    1. Marita Author says:

      Hoi Chris, nee, dat is geen probleem. De hydrokorrels geven het vocht geleidelijk af aan de potgrond, de wortels hoeven dus niet met de korrels in contact te komen. Maar het hoeft niet, als je een dichte pot hebt, spoelt de aarde niet weg, en als je het niet erg vindt om de korrels er bij eventueel hergebruik tussenuit te plukken, kun je ook zonder worteldoek werken.

  3. hoi!
    ik heb een plantenladder gemaakt van douglas hout. hij staat op t terras en ik kom vanalles tegenstrijdige antwoorden op mijn vraag tegen.

    Moet ik wel of geen plestic erin doen?
    Moet ik wel of geen gaten onderin boren?
    Moet ik wel of geen hydrokorrels gebruiken?

    Hopelijk kunt u mij een antwoord geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close