Kamerplanten afstoffen: hoe en waarom hou je je planten stofvrij?

Schoonmaakkriebels? Werp eens een blik op je kamerplanten. Vooral planten met groot blad zijn echte stofhappers, en daarom is het geen gek idee om ook je kamerplanten regelmatig te stoffen.

Voordat je je in je schoonmaakwoede al je kamerplanten gaat afnemen met een vochtige doek, is het belangrijk om te weten dat niet alle planten dit kunnen waarderen. Planten met harig of fluweelachtig blad, zoals Scindapsus pictus of sommige Tradescantia-soorten, houden niet van water omdat het ze vatbaar maakt voor schimmels. Sommige planten, zoals vetplanten, hebben een beschermlaag die ze juist beschermt tegen een teveel aan zonlicht. Deze wil je er niet per ongeluk afwrijven. Ten slotte moet je opletten bij planten met witte bladeren, zoals de Begonia maculata (stippenbegonia). Deze kunnen door het water bruin verkleuren.

Redenen om je planten te stoffen

Er zijn verschillende redenen om je planten te stoffen. De meest voor de hand liggende is natuurlijk dat je je huis graag stofvrij wil maken. Niet alleen meubels en boekenplanken vangen stof, ook op de bladeren van je planten vormt zich na verloop van tijd een grijs laagje. Maar een andere belangrijke reden is dat deze stoflaag ervoor zorgt dat planten minder licht kunnen opnemen. Dit zonlicht hebben ze nodig om energie en voedingsstoffen aan te maken, een proces dat fotosynthese wordt genoemd. Door je kamerplanten af te stoffen zorg je dus dat ze meer zonlicht ontvangen en daardoor beter groeien.

Verschillende manieren

Kamerplanten afstoffen kan op verschillende manieren. Planten met groot blad, zoals een Monstera of een Ficus elastica neem ik altijd af met een stofdoek of vochtige doek. Voor planten met kleinere blaadjes gebruik ik een ouderwetse plumeau, maar je kunt ook een zachte kwast of tandenborstel gebruiken. Je kunt je planten natuurlijk ook sproeien, maar ook hier geldt dat je planten met wit en harig blad beter kunt overslaan.

Extra tip

Als je je planten afneemt met melk, gaan de bladeren glanzen. Ik lees ook wel eens de tip om de binnenkant van een bananenschil over de bladeren te wrijven, maar dan loop je de kans dat je planten plakkerig worden door de suikers.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close