Heel eerlijk: mijn lepelplant (spathiphyllum) en ik zijn geen beste vrienden. Alle kwaaltjes die je bij een lepelplant kunt verzinnen, zijn de revue al gepasseerd. Dus ik besloot me eens flink te verdiepen in de beste verzorging voor de lepelplant en inmiddels gaat het veel beter. In dit blog vind je een aantal van die mogelijke kwaaltjes en de waarschijnlijke oplossing.

Voorheen hingen de bladeren van mijn lepelplant regelmatig slap of werden ze bruin en bloemen heb ik al helemaal nog nooit gezien. Maar sinds we de plant verhuisd hebben en anders verzorgen verschijnt er volop sterk, donkergroen blad aan de plant. Ik hoop dus dat binnenkort zelfs de eerste bloemen tevoorschijn komen. Hieronder lees je hoe dat kan.

Mijn lepelplant hangt slap

Van nature komt de lepelplant voor in de Amazone, met een hoge luchtvochtigheid. Een lepelplant heeft dus behoorlijk wat water nodig. Geef je een lepelplant te weinig water, dan gaan de bladeren direct slap hangen. De bladeren kunnen ook bruin worden door te droge lucht. Geef je plant in dat geval een goede sproeibeurt of zet hem buiten tijdens een regenbui. De badkamer is een goede plek voor je lepelplant, mits er voldoende daglicht binnenkomt.

Mijn lepelplant heeft geen bloemen

Een lepelplant heeft een bloeiperiode van een of twee maanden. Hierna moet de plant even herstellen, blijf dus geduldig. Als de plant weer nieuwe bladeren krijgt, zullen er ook weer nieuwe bloemen ontstaan. Op dit moment groeit er in mijn lepelplant volop nieuw blad, dus hopelijk zit mijn plant straks vol witte, lepelvormige bloemen.

Mijn lepelplant krijgt bruin en geel blad

Een gelukkige lepelplant heeft donkergroene bladeren en voelt zich het best in half-zon en half-schaduw. Door direct zonlicht kunnen de bladeren verbranden en worden ze bruin. Krijgt het blad een gele gloed, dan staat de plant ook te licht. Ten slotte kunnen bruine punten kunnen ook wijzen op een tekort aan voeding. Toch hoeven bruine bladeren niet per se te betekenen dat je plant ongelukkig is. De lepelplant verjongt continu, dus oude bladeren sterven af. Deze kun je zo diep mogelijk afknippen.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten