Met kamerplanten haal je natuur in huis! En niet alleen je groene vrienden (met hier en daar een beestje), ook paddenstoelen kunnen via potgrond de weg naar binnen vinden. De kans dat je binnenshuis een rood exemplaar met witte stippen aantreft is klein, maar een gele paddenstoel naast je kamerplant is niet uitzonderlijk. En zolang je de paddenstoelen niet op je bord belanden zijn ze onschadelijk.

Je associeert paddenstoelen misschien met de herfst, maar ook in andere seizoenen kunnen er paddenstoelen naast je kamerplanten verschijnen. Afgelopen zomer was het vochtig en redelijk warm en zag ik ineens paddenstoelen opschieten naast mijn pannenkoekenplant, orchidee en gatenplant.

Paddenstoelen zijn niet schadelijk

Paddenstoelen bij je kamerplant kunnen geen kwaad. Vaak zijn er in de potgrond al lange tijd schimmeldraden aanwezig, zonder dat je boven de grond paddenstoelen ziet verschijnen. Gele of witte schimmelbolletjes in de potgrond zijn ook een voorstadium van paddenstoelen. In geen van deze stadia brengt de paddenstoel schade aan aan je planten, dus je kunt ze gewoon laten zitten. Meestal leven ze maar een aantal dagen.

Verspreiding paddenstoelen

Potgrond heeft vaak tropische herkomst, zoals kokosresten in kokospotgrond. De materialen in potgrond zijn niet steriel, er zijn van nature schimmels en andere organismen aanwezig. Vooral paddenstoelen die van origine uit de tropen komen, gedijen goed in onze potgrond en warme huizen. De aanwezige sporen kiemen bij een hoge luchtvochtigheid en temperaturen tussen de 20 en 28 graden.

Veelvoorkomende paddenstoelen in potgrond

Op een rode – eh… gele paddenstoel: de goudgele plooiparasol is een veelvoorkomende paddenstoel bij je kamerplant. Ook veel andere paddenstoelen bij kamerplanten horen tot de groep van plooiparasollen (Leucocoprinus). Zie je deze paddenstoelen verschijnen, bekijk ze dan even goed: ze zijn maar een kort leven beschoren en bovendien komen ze in Nederland vrijwel niet in het wild voor. Je hebt dus een uniek en onschadelijk stukje natuur in huis, reden om er nog even extra van te genieten.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor tuinierproducten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten