Een geschikte plant vinden voor je badkamer kan een uitdaging zijn, zeker als je een badkamer hebt zonder raam. Gelukkig is er een aantal planten dat juist gelukkig wordt van een beetje schaduw en hoge luchtvochtigheid. Hieronder vind je zeven planten voor je donkere badkamer.

Om te beginnen: iedere plant heeft licht nodig om te kunnen groeien. Heb je dus een inpandige badkamer waar helemaal geen licht binnenkomt, dan zal geen enkele plant zich daar gelukkig voelen. Maar kun je, zoals bij ons, een deur openlaten of komt er via ramen boven je deur licht naar binnen, dan zijn er genoeg geschikte opties.

1. Lepelplant

Van oorsprong komt de lepelplant uit de Amazone, dus hij houdt van plekken met een hoge luchtvochtigheid. Staat je lepelplant te droog of te licht dan merk je dat direct: de bladeren gaan slap hangen of worden geel.

2. Graslelie

Ook de graslelie komt van oorsprong uit het oerwoud, waar hij groeit als bodembedekker. De plant is veelzijdig en kan dus op veel plekken staan. Hoe meer schaduw, hoe donkerder zijn blad.

3. Varen

Varens zijn badkamerplanten bij uitstek. In onze badkamer staat een blauwvaren, maar ook andere soorten zoals de krul-, tong-, hertshoorn- of lintvaren doen het prima in een schaduwrijke, vochtige omgeving. Kies als beginner voor een gemakkelijke soort zoals de sierasperge en laat venushaar staan als je geen groene vingers hebt.

4. Bamboe

Geluksbamboe (Dracaena Sanderiana) past zich snel aan aan diverse omstandigheden en is dan ook heel geschikt voor je vochtige badkamer. Onze geluksbamboe staat in een vaas met water: we hoeven hem dus nooit water te geven. Handig!

5. Dracaena

Een andere Dracaena-soort is de drakenbloedboom. Ook deze plant kun je in de schaduw neerzetten, maar hij gedijt beter met wat meer licht. Staat de plant te donker, dan verdwijnt de bladtekening.

6. Haworthia

Vetplanten houden toch juist van zon en warmte? Dat klopt, dus de Haworthia is een vreemde eend in de bijt. Deze vetplant kan veel meer schaduw verdragen en doet het dan ook prima in onze donkere badkamer.

7. Aglaonema

Een Aglaonema is een sterke plant, die je op veel plekken in huis kunt neerzetten. In de natuur groeit hij onder dicht bladerdak van het subtropisch regenwoud, wat dus betekent dat hij prima gedijt in een schaduwrijke, vochtige badkamer.

Bonus: Sanseveria en ZZ-plant

Heb je nog geen geschikte plant gevonden? De sanseveria en ZZ-plant zijn de allerkunners onder de planten. Of je ze nu op een zonnige vensterbank zet of op een donkere plek: deze planten zijn bijna niet dood te krijgen.

Boekentip: Grow in the Dark

Heb je nog meer inspiratie nodig? Het boek Grow in the Dark van Lisa Eldred Steinkopf geeft je maar liefst vijftig opties voor geschikte schaduwplanten. Naast algemene tips over licht, vocht en voeding en verzorging van je plant vind je in overzichtelijke plantprofielen per soort hoeveel water de betreffende plant nodig heeft, hoe groot hij kan worden, of hij giftig is en hoe je de plant kunt stekken. Zo kun je je schaduwminnaar net zo lang vermeerderen tot je genoeg planten hebt voor alle donkere plekken in je huis!

Koop Grow in the Dark

Het boek in dit artikel heb ik gekregen van de betreffende uitgever. Meer weten over samenwerken met Plantleven? Neem contact met me op!
close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten