Zoals je waarschijnlijk al weet kun je planten op verschillende manieren vermeerderen. Sommige planten kun je beter stekken in water voordat je ze in de grond zet, maar bij andere planten kun je deze stap overslaan en direct in aarde stekken.

Zelf vind ik stekken in water eigenlijk leuker, omdat je kunt zien hoe kunstig verschillende wortelstelsels zich ontwikkelen. Maar een voetenbad valt bij niet alle planten in goede aarde. Daarom zijn er ook planten die je direct in de aarde moet zetten. Andere soorten kun je zowel op water als in aarde stekken, waarbij vermeerderen in de aarde als voordeel heeft dat je stekje direct grondwortels aanmaakt.

Wat heb je nodig?

 • Planten die je gemakkelijk kunt stekken
 • Verschillende maten potten
 • Snoeischaar of scherp mes
 • Potgrond
 • evt. stekpoeder

Welke aarde kiezen?

Als je je gaat verdiepen in verschillende grondsoorten, zul je misschien door de bomen het bos niet meer zien. Naast potgrond bestaat er ook speciale zaai- en stekgrond, cactus- of orchideeëngrond en daarnaast kun je cocktails samenstellen van kokosaarde, zand, perliet en hydrokorrels. Maar wees gerust, de meeste stekken groeien prima in doodgewone potgrond.

Makkelijke planten om te stekken

Bij sommige planten heeft stekken wat meer voeten in de aarde, bijvoorbeeld omdat ze langzaam wortels vormen, maandenlang geen tekenen van groei vertonen of soms helemaal niet aanslaan. Wil je in korte tijd resultaat zien, kies dan voor snelgroeiende planten zoals Epipremnum, Vaderplant (Tradescantia), Mozaïekplant (Fittonia), Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii) of Graslelie (Chlorophytum). Ook vetplanten kun je gemakkelijk stekken door afgebroken bladeren op de aarde te leggen. Het zijn wel langzame groeiers, maar je hebt er bijna geen omkijken naar.

Hoe kun je stekken in aarde?

Niet alle planten zijn op dezelfde manier te vermeerderen. Daarom kun je als aanvulling op dit blog losse artikelen lezen met de beste manier om een plant te stekken. Hieronder vind je een aantal algemene tips.

 • Reinig je mes of schaar voor gebruik met een desinfecterend middel, zodat je ziektes niet van de ene naar de andere plant overdraagt.
 • De lengte van je stekjes maakt niet bijzonder veel uit en hangt af van je doel. Wil je je plant bijvoorbeeld voller maken? Dan knip je een groot aantal kleine stekken af. Wil je dat je plant direct wat meer lengte heeft, dan knip je langere stekken van bijvoorbeeld tien tot vijftien centimeter af.
 • Afgebroken bladeren van vetplanten kun je eerst een aantal dagen laten drogen, zodat de wond minder vatbaar is voor infecties. Daarna leg je ze met de wond naar beneden op de aarde.
 • Houd de aarde van je stekken in eerste instantie vochtig. Je kunt ze ook in een kweekkas op je vensterbank plaatsen, om een hogere luchtvochtigheid te garanderen.

Extra tips

 • Heb je geen kleine potjes meer? Je kunt eierdozen recyclen en als kweekbak gebruiken. Als de plantjes groter zijn kun je ze met doosje en al in een grotere pot met aarde zetten.
 • Je kunt ook kleine potten maken van oude kranten door middel van dit stappenplan voor zelfgemaakte potjes.
close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Stekken