De Nederlandse naam van Tradescantia is vaderplant, misschien wel omdat hij zo makkelijk te stekken is. Volg onderstaand stappenplan en binnen de kortste keren heeft je plant een vensterbank vol nakomelingen.

Tradescantia vind je in allerlei soorten, maar allemaal hebben ze prachtig gekleurd en getekend blad. Mijn favorieten zijn de dieppaarse Tradescantia pallida en de lichtroze gestreepte Tradescantia Nanouk, maar je hebt ook gemixte varianten.

De soort die hier thuis staat, de Tradescantia zebrina, heeft paarse bladeren met een zilveren streep. Naast een mooi uiterlijk is hij ook erg gemakkelijk qua verzorging. Het enige nadeel van de plant is dat er nog wel eens een takje wil afbreken. Geen paniek, dit takje kun je gebruiken om je Tradescantia te stekken op water. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Tradescantia stekken

Als je je Tradescantia wil stekken, knip of snij je stukken van vijf tot tien centimeter af van de moederplant. Met deze lengte heeft je stek direct wat omvang, maar ik heb ook regelmatig stekjes gemaakt van veel kortere stukken. Je kunt de Tradescantia ook stekken met een klein stukje stengel waar slechts één blad aan zit, en zelfs van stengels zonder blad. Als je een stengel in meerdere stukken knipt zal aan de bovenkant geen nieuw blad meer groeien, maar aan de zijkant van deze stelen zie je na een tijd nieuwe uitlopers verschijnen.

De afgeknipte stekjes zet je in het water. Zorg dat het blad het water niet raakt.

Na twee weken

Na twee weken zie je doorzichtige, witte wortels verschijnen. Als deze ongeveer drie centimeter lang zijn, kun je stekjes oppotten.

Extra tips

 • Wil je dat je stek snel groeit, kies dan bij voorkeur voor stekjes waar al wat jong blad aan zit.
 • Groeit je Tradescantia in een vreemd model? Wees dan niet bang om de schaar erin te zetten en lange uitlopers in te korten. De uiteinden van deze stengels kun je laten wortelen en tussen de andere stengels zetten, tot je een volle plant hebt.
close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 1. Hallo Marita,

  Ik heb net je blog over het stekken van de trandescantia gelezen.
  Ik heb van de zomer een aantal stekjes gekregen. Daarvan zijn er al 2 gesneuveld.
  De rest wil ook niet zo goed…
  Ze staan in 1 pot(je) in de vensterbank (zonder verwarming) op het oosten.
  Ze groeien niet zo heel snel, terwijl ik overal lees dat het een makkelijke plant is die snel groeit..
  Af en toe worden de blaadjes vanaf de steel zwart/ bruin.

  Kun je mij misschien tips geven wat ik anders zou moeten/kunnen doen?

  Hartelijke groet,
  Geralda

  1. Hoi Geralda, wat jammer! Hebben de stekken al wel mooie wortels? Als de plant bruin of zwart wordt kan het zijn dat er wortelrot is ontstaan (bijvoorbeeld doordat je teveel water hebt gegeven). Wanneer je denkt dat de plant het niet zal overleven, kun je de goede gedeeltes afknippen en opnieuw stekken. Succes!

   1. Bedankt voor je reactie Marita.
    Ik had er een paar laten wortelen in water en een paar direct in de grond gedaan.
    Ik denk dat ik die vanuit het water te snel in de grond heb gedaan en daarna alles teveel water heb gegeven…
    Hoe vaak moeten ze water als ze goed geworteld zijn als stekje in het water?

    Ik heb de beste stukjes nu in water gezet, in de hoop dat ze nog gaan wortelen… ?

    1. Ik hoop het ook! Mijn vaderplant krijgt in de winter niet zoveel water, een klein scheutje per week is voldoende. De aarde mag wel vochtig zijn, maar niet doornat. Wist je trouwens dat je de Tradescantia in de zomer ook heel goed buiten neer kunt zetten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Stekken